On 1:23 AM by Hafsah Mardhiah in ,

Dulu, saya seorang yang sangatlah susah nak ambil suppliment. Sebab ape? Sebab saya fikir ia MAHAL!! Membazir je duit saya amik suppliment ni. Lagipon company support segala kos perubatan saya. Yelah, sape tak senang hati kan. Company bayar..walau kita ke hospital swasta sekalipon. Medical check up sepanjang waktu mengandung, bersalin di private hospital yang memberi privacy semaksimum mungkin (ye ke?ehehe..yelah, sebab duk dalam bilik sorang2 mcm dalam cerita kat TV tu..), semua pasal medical memang company yang bayarkan walaupon ade masa tu nak kena keluarkan duit sendiri tapi claim tetap boleh buat. Pada awalnya saya ambil supplimen ni sbb saya rasa mcam "okla,aku try sekali ni..bkn nk kena topup selalu pon..."..Huh, memang beratus jugakla habis (padahal nak jaga hati kawan saya ni awal2)..hehe..tapi lama2..bila saya guna vitamin tu...memang saya jatuh cinta betol2..ceewaahh!! Macam cinta pandang pertama la plak. tapi betol nih, tak main2..hehe..

Saya perasan perubahan diri saya..waktu sebelum ambil vitamin Shaklee ni..memang lembik la time saya pegnen tu. (Yelah, saya masuk je keje memang tengah pegnen 2 bulan..rezki awal~hehe)...Mula2 main2 gak makan sebab besar2 vitamin Shaklee ni..telan 3 biji tu pon dah penuh perut telan air..Tapi lama kelamaan saya dah biasa..semua ok..

Rupa-rupanya memang ade kesan kepada diri kita bila kita kekurangan vitamin dalam badan. Antaranya adalah:  

#Vitamin/ Mineral Yang Diperlukan TubuhKesan Kekurangan Kepada Mental/ Emosi
1B Complexvitamin yang paling banyak dikaitkan dengan masalah mental dan otak

Vitamin B1kurang kosentrasi dan daya tumpuan

Vitamin B3tekanan perasaan

Vitamin B5kurang daya ingatan, stress

Vitamin B6mudah terasa hati, kurang daya ingatan, tekanan perasaan, stress

Vitamin B12kurang daya ingatan, keliru

Asid Foliktekanan perasaan, gemuruh
2Vitamin C

(bukan untuk kulit sahaja)Kekurangannya menyebabkan seseorang menjadi tertekan

3MagnesiumKekurangannya menyebabkan seseorang mengalami tekanan perasaan, sukar tidur
4ZincKekurangannya menyebabkan seseorang mengalami kekeliruan, ‘blank’, tertekan, kurang motivasi, hilang selera makan, kurang kosentrasi.

Mulai sekarang...saya fikir..berikanlah yang terbaik untuk diri sendiri serta orang2 yang kita sayangi kerana nikmat sihat itu memang kita tak dapat nak rasai melainkan apabila kita jatuh sakit. Masa sakit tu, sure la semua cadangan orang untuk ambil apa2 akan kita ikut. Tapi sebagai orang yang bijak, kita hendaklah mencegah dulu daripada memperbaiki. Macam Mat saleh cakap la.." Prevention is better than cure"..Macam tulah jugak dalam hal pengambilan suppliment ni.
 shakleeshakleeshakleeshakleeshakleeshakleeshakleeshakleeshakleeshakleeshakleeshakleeshaklee
Berminat? Hubungi saya untuk mendapatkan produk Shaklee di hafsah.mardhiah@gmail.com atau sms 0199805803
shakleeshakleeshakleeshakleeshakleeshakleeshakleeshakleeshakleeshakleeshakleeshakleeshaklee


credit: kak ira

Feel free to share!



Apa Kata Anda