Pelbagai pendapat berkenaan fungsi supplement Shaklee terutama kepada ibu menyusu… Kita ikuti pengalaman di bawah dan tengok apa katanya :)
“…Dulu makan Shaklee sbb menyusu… skrg makan Shaklee sbb nak baiki kualiti kesihatan,…dulu kurang yakin sekarang dah yakin. “… dah macam lagu SMSalim lak..dulu lain sekarang lain… “dulu tak tahu ape2 pasal supplemen..sekarang dah mcm doktor…. dulu anti supplemen..sekarang pengguna tegar Shaklee…. dulu selalu sakit.. .sekarang sihat sejahtera… dulu layu kusam.. sekarang berseri2 dan makin segar bugar….dulu badan mcm dipam2..sekarang slim vogue gitu..dulu anak selalu demam..sekarang anak makin aktif makin pandai…..”.
Inilah cerita Ida.. yang pada awalnya makan hanya utk bykkan susu badan… tapi apa hasilnya sekarang?..BONUS BESAR?…
Pada awalnya saya hanya ambil Ostematrix sebab risaukan susu badan kurang kalsium. Ni masa si abang masih baby. Dah habis sebotol baru terperasan yangsakit di tangan dah hilang. Sakit ni mula lepas bersalin sebab selalu tidur dengan position mengiring semasa menyusu. Nak angkat barang berat sikit.. sakit, nak pusing terlebih sikit.. sakit. Sakitnya di bahagian pergelangan tangan dan bahagian atas tangan. Bila dah hilang tu, kagum la jgk kan.
Kemudian bila mengandung anak no 2, saya nak tambah zat besi plk. Suka hati ja. Rasa2 kurang ni saya ambil ni, rasa kurang tu saya ambil yg tu plk. Hahaha… Then K Ann cadangkan ambil set A kalau xsalah. Ada vita-lea yg ada multivitamin. Masa ni saya ambil kalsium jgk. Payah sungguh nak telan masa ni. Bila telan ja rasa nak terkeluar balik dan rasa pening. Saya pun kena penanganhealing crisis campur morning sickness. K ann cadangkan minum byk air
dan ambil sebelah malam instead of pagi. Bila dah tukar time, saya kerap lupa.wuhuu~~. Saya makan bila ingat ja dan dengan minuman berperisa. Tak kisah la janji dapat telan. Time tu sekali makan 9 biji pil, colorful ja.
Kenapa saya sanggup? Terpaksa sebenarnya. Demi keluarga.. Nak jaga anak sulung, baby dlm perut, suami lagi dan diri sendiri juga. Kalau dah lemah longlai ja, kesian org yg perlukan kudrat dan perhatian saya. Kesannya, sepanjang mengandung kali kedua, saya sihat dan bertenaga, alhamdulillah. Malah saya tetap teruskan penyusuan halfway dan berhenti sepenuhnya lagi sebulan nak due. Sebabnya, saya nak tidur lena sepanjang malam selama sebulan sebelum beranak. Hehe..
Syukur sangat walaupun tak amalkan set mengandung yg mahal dan well known, baby kedua tetap dilahirkan sihat, sempurna dan putih serlah. Masa berpantang pun, tangan dan punggung tak sakit langsung mcm kali pertama dulu. Kemudian Along cadangkan saya jadi member dan tolong dia jual trial pack. Masa ni baru saya cuba full pack set b.
Saya memang tak nak ambil alfalfa sebab susu dah cukup dan risau terlebih meriah plk nanti. Memandangkan badan saya sengal2 mcm berangin, saya cuba jugaklah alfalfa tu later on. Tak lama lepas tu, badan pun lega banyak berbanding ambil set b tanpa alfalfa. Kemudian baru saya perasan ygkeputihan saya dah hilang. Wah wah wah.. Bonus besar ni. Syok habis saya dengan kesan yang tak disangka tu.
Bila bulan puasa pula, saya start ambil ESP regularly dengan vitamin2 lain semasa sahur sekadar persediaan untuk mengekalkan production susu. Bila raya tiba, jeng jeng jeng, ramai yg tegur badan saya banyak turun. Cikgu sekolah menengah, siap kata saya maintain ja dr dulu. Wahahaha!!! Kembang semangkuk la. Tu yang bertambah sayang dengan vitamin-vitamin Shaklee tu. Mahu taknya, banyak jasa tu. Anak no 2 saya pun dapat tempiasnya hasil penyusuan yg bernutrisi tinggi. Syukur alhamdulillah atas segala kurniaan dan bonus dariNya.
Bila kita ambil supplement dengan ilmu, maka lebih banyak ilmu baru yang kita dapat. Ini kerana terdapat banyak misconception tentang pengambilan vitamin, misalnya:
  • Ambil supplement (set penyusuan misalnya), susu jadi banyak tapi tidak mengepam dengan kerap.
  • Ambil supplement hanya untuk banyakkan susu, sebenarnya supplement untuk kesihatan tubuh badan.
Jadi, ambillah supplement dengan ilmu, agar kesihatan kita berkekalan. Dan milk booster pula pandai-pandailah memilih, pilihlah yang seimbang dengan diet.
shaklee shaklee shaklee shaklee shaklee shaklee shaklee shaklee shaklee shaklee 
Berminat? Hubungi saya untuk mendapatkan produk Shaklee di hafsah.mardhiah@gmail.com atau sms 0199805803
shaklee shaklee shaklee shaklee shaklee shaklee shaklee shaklee shaklee shaklee 


credit

Feel free to share!



Apa Kata Anda