Tahukah anda tentang penyakit kencing manis?

Kencing manis atau diabetes adalah satu sindrom atau penyakit akibat dari kekurangan atau hilangnya keberkesanan hormon insulin.
Definisi Insulin: Insulin ialah sejenis hormon yang dikeluarkan oleh organ pankreas yang terletak di belakang perut. Di dalam perut manusia, makanan yang dimakan akan ditukarkan menjadi glukosa, kemudian diserap ke dalam saluran darah untuk digunakan oleh badan kita bagi mengeluarkan tenaga. Glukosa adalah sumber tenaga yang utama.
Bagi orang normal, insulin membantu glukosa darah memasuki sel badan manusia dan menukarnya menjadi tenaga.

Faktor penyebab kencing manis – Insulin tidak berfungsi atau tidak berkesan
Faktor penyebab kencing manis adalah organ pankreas pesakit kencing manis tidak mengeluarkan insulin secukupnya atau insulin yang dikeluarkan tidak berkesan.
Ini menyebabkan glukos tidak dapat masuk ke dalam sel badan yang sepatutnya bertukar kepada tenaga. Maka, ianya (glukos) terkumpul di dalam darah yang kemudiannya menyebabkan paras glukos menjadi tinggi sehingga melimpah ke air kencing.

Cadangan vitamin Shaklee untuk diabetes:
1) Fiber Unflavored- sangat digalakkan diambil oleh mereka yang mengidap penyakit kencing manis dan darah tinggi. Ianya baik untuk memastikan tubuh kita tidak mengandungi lebihan gula atau kolesterol yang boleh memudaratkan tubuh. Ianya berfungsi untuk menyerap dan membuang segala lebihan gula dan kolesterol dalam darah.

2) Performance drink - membantu agar glukos berada pada tahap normal dan seimbang yang diperlukan oleh badan

3) Zinc - menggalakkan pengeluaran insulin dan membantu penyembuhan luka serta merangnsang sistem pengimunan badan

4- Vitamin C - sangat penting untuk imun tubuh kita. Bertindak sebagai antioksidan dan sangat penting dalam melawan penyakit. 

Rawat sekarang sebelum terlambat. Sms 0199805803 atau PM facebook hafsah mardhiah untuk pesanan dan konsultasi percuma ;) Feel free to share!Apa Kata Anda