Saya jarang dengar pasal Eczema sebelum ini. Saya ingatkan Eczema adalah penyakit yang jarang-jarang orang ada. Sejak anak saudara saya mencuba produk Shaklee untuk menghilangkan gatal-gatal kulit akibat Eczema,  ramai yg pm saya untuk membeli Meal shake dan Basic H untuk anak2 yg ada eczema.. berturut2 hampir setiap hari ada saja yang nak beli Meal shake dan basic H. Saya ingatkan penyakit Eczema ramai di kalangan kanak-kanak sahaja... ;) Common rupanya Eczema ni..

Rupa-rupanya jugak ramai jugak di kalangan kwn2 saya sendiri yg ada eczema..
Jom kita baca testimonial Beeha yang ada ECZEMA,  sembuh macam MAGIC setelah makan vitamin shaklee hanya 2 minggu.. 

Beeha Yunos: ....wpon saya xbf baby lg..tp saya ambik for my self dan kecantikan la opkos..ehehe since saya ade eczema, resdung n asthma..so kak Cery MamaFaiz suggest ESP n nutriferon memandangkan asthma yg teruk..tu pon pas baca blog kak cery satu hari tah berapa kali utk get the confident tuu..ehehe...so consume nutriferon everyday and esp 2kali sehari..xsmpai 2mggu, alhamdulillah, xsedar lgsg masalah eczema, allergy kulit dah ilang!magic kan..dah xperlu laa nak sapu2 cream farmasi macam2..hanya org yg ade masalah eczema n kulit aje yg tau betapa susahnye kalau datang tang gatal2 tu..blom lg kulit jd xcantik, berkudis lg..tp alhamdulillah sgt..satu masalah ilang..kulit muka rs makin better..yg lain2 xperasan plak..ehehe skrg tgh sabar n menunggu my other improvement especially utk asthma n resdung lak..tq to kak kak Cery MamaFaiz yg sabo aje layan mcm2 soalan..tp yg utama, kita usaha, Allah jua yg MAHA menyembuhkan.. 

Nak tahu lebih lanjut tentang Eczema??


Eczema
Atopic EczemaEczema merupakan masalah penyakit kulit yang biasa dialami di kalangan bayi.
Terutamanya, di kalangan bayi yang berumur antara 2 - 6 bulan. Salah satu jenis ezcema ialah "Atopic Dermatitis."

"Atopic" adalah satu masalah genetik yang akan menyebabkan daya tahan mekanisme pesakit menjadi abnormal dan kemudian mencetuskan simptom "oversensitivity."
Gambar di atas diperoleh dari Dermnet.com.
Sungguhpun keadaan akan bertambah baik apabila bayi mencapai umur 6 tahun, kemungkinan masalah kulit eczema berkekalan sehingga dewasa akan berlaku.

Walaupun eczema bukan penyakit berjangkit, ia masih merupakan penyakit yang komplikasi yang sering menyebabkan keresahan dan ketidakselesaan pada pesakit.

Gejala-gejala Eczema

Acute Eczema
Acute EczemaAcute Eczema
Gambar-gambar di atas diperoleh dari Dermnet.com.
  • "Erythema", kulit berasa panas, bergejolak dan gatal, keradangan.
  • "Papules", pembentukan tompok-tompok merah.
Eczema Kronik
Eczema Kronik
Gambar di atas diperoleh dari Dermnet.com
  • Kulit mejadi kering, berair dan bersisik.
  • Kulit menebal, menjadi kasar dan berkedut.

Punca Eczema

Hingga kini, punca sebenar eczema masih belum dikenalpasti dengan sepenuhnya. Terdapat beberapa faktor dalaman dan luaran yang mencetuskan eczema seperti berikut:

Faktor-faktor Dalaman (Fizikal)
  • Ahli keluarga yang mempunyai sejarah yang mengalami penyakit eczema, asma atau allergi rhinitis.
  • Perubahan emosi yang ketara seperti keresahan dan stres.
  • Pemakanan dan minuman seperti alkohol, makanan tenusu, gandum, telur, makanan laut, pengawet dan pewarna makanan.
Faktor-faktor Luaran (Persekitaran)
  • Bahan-bahan iritasi: Asap rokok, bahan-bahan kimia, cuaca yang terlalu panas dan lembap atau di sebaliknya.
  • Alahan (Allergens): Sabun, syampu, serbuk bahan pencuci, kosmetik, kulat, debunga, haiwan peliharaan dan hama habuk rumah (house dust mites).

Kitar Eczema

Eczema disifatkan sebagai kecacatan fungsi penghadang kulit yang menyebabkan  "allergens" atau alahan mudah meresap ke lapisan kulit dan seterusnya mengakibatkan kehilangan kelembapan kulit yang banyak.

Eczema menyebabkan kegatalan yang amat dan keinginan untuk menggaru. Tahap kegatalan akan meningkat apabila kulit semaking kering. Jika digaru berulangan, lapisan kulit akan terkoyak dan mula meruam. Kitar ini akan berulang dan boleh diringkaskan seperti gambar rajah di bawah:
Kitar Eczema

Langkah-langkah untuk mengelakkan pencetusan ezcema dan pemulihan fungsi penghadang kulit patut diambil.
  • Mengawal kitar ezcema dengan melembapkan kulit.
  • Mengubati keradangan.
Langkah-langkah Pengawalan Harian
  • Elakkan daripada menggunakan sabun yang mengandungi bahan kimia yang menyebabkan iritasi kulit.
  • Gunakan krim/losyen dengan kerap untuk melembapkan kulit walaupun dalam keadaan eczema. Ini dapat mengurangkan pergantungan kepada rawatan topikal.


sumber
---------------
Nak cuba vitamin Shaklee untuk merawat Eczema? Beeha sudah mencuba dan berjaya merawat Eczemanya.. anda pula bagaimana? jom cuba Nutriferon, ESP dan Herbal blend untuk disapu di kulit yang gatal2.. Sanggupkah anda tergaru-garu gatal, hingga kadang-kadang berdarah akibat garu? tentu tidak kan... 
Hubungi saya sekarang.. sms 0199805803 atau facebook hafsah mardhiah.

Nutriferon Shaklee


Feel free to share!



Apa Kata Anda