Anak anda kurang selera makan? Badan kurus  xsepadan dengan umurnya?
Saya pun sebagai ibu memang agak risau jika anak saya tak nak makan. Mesti bimbang takut anak xcukup zat, perkembangan terbantut dan lain-lain kebimbangan...


Nak tahu apa punca kurang selera makan?

Jom kita baca apa kata Mommy Lyna. Dipetik daripada webnya vitaminsemulajadi.com.


Sebagai ibu pastinya risau bila anak tiada selera makan. Lebih-lebih lagi anak yang sedang membesar dan mengalami pertumbuhan berat badan yang tidak memberangsangkan.
Sebenarnya bukan dari segi berat badan saja yang ibu kena risaukan, yang lebih penting ialah perkembangan tubuhnya secara holistik, termasuklah kecekapan-kecekapan seperti refleks, berfikir, bercakap, bersosial dan sebagainya.
Apakah yang menyebabkan anak tiada selera makan?
Menurut kajian, selera makan berkait dengan kekurangan beberapa vitamin dan mineral di dalam tubuh (hakikatnya, tubuh tidak dapat membina vitamin sendiri, perlu diambil dari sumber makanan). Vitamin C dan vitamin B9 (atau juga dikenali sebagai vtamin F atau asid folik). Kekurangan asid folik berkait rapat dengan selera makan yang merudum. Kekurangan zinc juga boleh menyebabkan selera makan menurun.
tingkat selera
Vitamin B9 atau asid folik boleh didapati dalam makanan berikut:
asid folik
Sumber vitamin C pula:
vitamin c
Manakala sumber zinc:
zinc
Tapi, bagaimana nak beri anak makan semua tu kalau dia pun tak selera nak makan?
Jawapannya ada dalam canister ini, insya-Allah, sebagai usaha kita nak membantu anak-anak ni mendapatkan khasiat harian yang diperlukan.
mealshake
Mealshake terdiri dari multivitamin, multimineral serta protein soya yang membekalkan keperluan nutrisi harian khasnya buat kanak-kanak. Membantu meningkatkan selera makan, menguatkan imuniti tubuh, menyelesaikan masalah sembelit dan pelbagai lagi berkaitan dengan kesihatan optimum. Yang pastinya, ia dibuat dari bahan semulajadi, tiada bahan perangsang dan tiada kesan sampingan.
Bantulah anak-anak kita dengan memberikannya nutrisi yang baik dan mencukupi untuk perkebangan optimum. Lebih-lebih lagi jika anak terbiasa dengan makanan ringan, mereka pasti kehilangan banyak peluang untuk mendapatkan makanan berkhasiat untuk tubuh mereka.
Hubungi saya untuk mendapatkan mealshake buat anak anda. Ibu dan ayah pun boleh minum sama! Sms 0199805803 atau Facebook: Hafsah Mardhiah


Feel free to share!Apa Kata Anda