Wahh....Jatuh cinta? Jatuh cinta dengan ESP la.. hehehe :) Saya kenal Energizing Soy Protein (ESP) selepas 3 hari bersalinkan anak saya Reem.. sekarang Reem dah setahun 4 bulan. Masa tu saya belum jadi distributor Shaklee. Awal-awal bersalin, masa tu saya pun kurang ilmu penyusuan. Tak tahu sangat tentang kolostrum susu ibu pada awal-awal kelahiran. Bila
baby banyak menangis, mula la hati resah. Susu awal-awalnya macam x ada... Mak pulak dah desak suruh bagi susu formula sebab kesiankan baby. Mata menitik nk bancuh susu formula... g bancuh jugak dengan rebel, sebab mak dah desak... tapi simpan dulu. Tak bagi terus. Dalam masa tu, masih usaha untuk bagi susu ibu. 

Pada masa yang sama, masa sedang menangis, stress tu...mintak husband g branch Shaklee KB, beli Shaklee untuk tambah susu.. Sebelum ni memang xpernah amek apa2 vitamin Shaklee. Ni tau tentang produk tu pun sebab ternampak dalam Majalah PaMa. So husband bawak Majalah PaMa tu g tunjuk kt org Branch Shaklee KB tu.. Husband bgtau nk semua seperti dalam gambar tu. Dan derang suggest untuk amek ESP sekali :)

Lepas beli, husband bawak balik.. then terus makan. Dah sebab beli sendiri kt branch, xde sape nk guide cara makan yg betul.. (sebab tu disarankan beli dgn distributor bertauliah, boleh bantu guide cara makan yang betul). So stat la amek Alfalfa max intake sekali telan 10biji.. (ni cara yang salah ye semua... sbb mase tu saya xtahu).. Sekali lepas tu terus alami bengkak susu yang teruk. Daripada xde susu awal-awal tu, terus jd bengkak susu plak malamnya.. Sampai xdapat tido dan stop sekejap amek vitamin sehingga surut bengkaknya.

Al-kisah ESP plak.. sejak awal beli masa lepas bersalin tu memang xmissed minum.. memaang teruskan jgk walaupun vitamin yang lain stop sekejap masa tu.. Even sampai sekarang, baby dh setahun 4 bulan masih minum ESP setiap hari. ESP produk Shaklee pertama yang buat saya jatuh cinta :) Walaupun masa tu belum jd distributor Shaklee pun.

Semenjak minum ESP tu, badan rasa cergas sangat.. segar je walaupun kurang tidur malam. Baby awal-awal memang kerap berjaga malam kan.. so malam mmg selalu la terpaksa berjaga sebab baby tak nak tido n asyik nak menyusu je. Walaupun malam rasa nak menangis sebab kurang tido, tapi bila bangun pagi..minum ESP terus rasa segar dan cergas balik...

Even tido siang pun jarang.. walaupun malam kurang tido, sbb rasa cergas je.. tetamu-tetamu yang ramai datang ziarah baby semua pelik kenapa saya cergas sangat n muka pun dah merah2 tak macam baru lepas bersalin. Siap kalo orang datang rumah, saya g tunggu atas tangga lagi jemput orang masuk.. Ada tetamu yang tanya "Eh.. sape sebenarnya yang bersalin ni?" haha.. tak percaya sebab mak baby yang baru lepas bersalin terlebih cergas. Boleh lagi g tolong goreng kuih kt dapur.. hahaha. Mak plak yang bimbang sebab takut tak cukup rehat.. saya ok je :)

Then masa puasa.. alhamdulillah. 2 kali dah berpuasa dengan baby.. n dengan ESP juga. Memang bleh kata bertenaga sampai ke petang.. rasa lapar un tahan lebih lama.. kalo x, konfem asek nk mengunyah je kan.. even masa bujang pun, kalo time puasa ni cepat je melepek xlarat.. tp alhamdulillah..even baby sgt kerap menyusu, kadang2 smpai stgh jam - sejam sekali, badan masih maintain bertenaga. Duk umah bukan goyang2 kaki je yer...still banyak keja rumah kena buat sambil menjaga baby kecik... :)

Sebab tu ESP menjadi Feveret NO 1 saya.. xsah kalo xde ESP ni. Husband pun suka.. selalu kami minum pagi2 untuk breakfast.. bancuh 2 sudu ESP bersama Nestum... hari2 minum pun xbosan.. Rasa segar, cergas je sepanjang hari..

ohho.. kalo nk cite sume kebaikan ESP, sampai esok pun xhabis.. Pendek kata ESP ni bantu badan sihat dan cergas.. membekalkan tenaga berkekalan selama berjam-jam lamanya.. menahan lapar lebih lama, meningkatkan metabolisme jgk untuk yg nk diet.. mengurangkan paras kolesterol jahat.. mencantikkan kulit.. bagu kulit gebu, anjal... tona wajah sekata.. yang ade parut2 jerawat pun boleh baik.. kalo ibu menyusu, bantu penghasilan susu dengan lebih baik dan lebih lancar (tp supply vs demand jgn lupe yer)

Banyak lagi la kalo nk tau boleh baca lebih lanjut kt SINI


Anda pun nak ada kisah menarik dengan ESP? Nak jatuh cinta dengan ESP jgk macam saya?
Hubungi 0199805803 atau Facebook Hafsah Mardhiah


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit   


Feel free to share!



Apa Kata Anda