On 7:27 AM by Hafsah Mardhiah in , , ,
Assalamualaikum..

Eheh.. Tajuk bukan main kontoversi lagi kan.. Tak kan lah macam tu...

Kalau tak best.. Kalau semata-mata sebab duit je, kenapalah lah sanggup bertahan jatuh bangun susah senang lebih 3 tahun..

Baik la jual baju dress macam-macam fesyen yang sedang hot sekarang.. Jual shawl pun sekali up beratus-ratus mintak pm.. Tak pun jual mangga asam boi yang sedang fenomena tu.. Senang sangat dapat jualan. Tak gitu?

Malam ni saya bagi task kepada warga Telegram Inspirasi Legacy seramai 200 orang penuh tu..

"Adakah anda enjoy buat Shaklee? Kenapa anda rasa enjoy?"



Kenapa yer?? Saya pun berfikir sendiri... Soalan tu saya pun tak pernah tanya diri saya.. Tapi ada sesuatu yang ada pada Shaklee yang menyebabkan saya bertahan.. Tak kira macam mana susah payah, pengorbanan, air mata, jerit perih pun saya sanggup redah.

Apa yer?? Tadi selepas saya baca semua jawapan mereka... saya juga bertanya diri saya sendiri...

Adakah saya enjoy buat Shaklee?? Kenapa saya rasa enjoy? Adakah sekadar sebab nak kan bonus yang besar?

Dapat bonus besar... Konfem lah best kan. Tapi saya yakin kalau sekadar bonus besar, tak ke mana kalau tak ada hati bersama.. Tak akan bertahan lama kalau tak ada rasa enjoy dengan apa yang dilakukan.. Betul kan?

10 sebab kenapa saya rasa enjoy buat Shaklee:

1) Perjalanan dalam Shaklee bagi saya sangat 'adventurous'. Penuh cabaran.. Bukan jalan lurus.. Saya memang seorang yang sukakan cabaran.. Dan saya memang pantang kalah.. :) Sepanjang perjalanan macam-macam halangan ditempuhi.. Perlu MASTER THE GAME... Ada mainan strategi... teamwork.. leadership.. psychology.. dan gabungan bermacam-macam elemen yang unik untuk COMPLETE THE GAME sampai ke Master... (Tapi sebenarnya tak akan pernah complete pun.. sebab saya nak jadi LIFETIME MASTER :D )

2) Saya memang enjoy MEMBANTU ORANG... Saya sangat puas hati kalau boleh gembirakan orang lain sejak dulu.. Dalam Shaklee 2 elemen penting ialah BANTU ORANG SIHAT (kesihatan) dan BANTU ORANG KAYA & BERJAYA (kewangan).. anak cucu cicit dalam Shaklee.

Dua-dua pun buat saya puas hati. Kalau ada customer-customer beri feedback positif, kesihatan mereka bertambah baik.. Alangkah gembiranya saya....

Kalau ada anak cucu cicit Shaklee saya dapat bonus.. Dapat 3-4-5 angka.. Dapat bantu senangkan hidup mereka sekeluarga... Dapat bantu sampai berjaya... Alangkah gembiranya hati saya.. Lebih gembira daripada perasaan saya sendiri yang dapat bonus besar... Tak terkata!




3) Enjoy bertambah-tambah enjoy bila ada support group yang sangat 'supportive' dan 'happening'.. Ada ramai anak cucu cicit... Upline, downline.. sidelines.. yang sentiasa saling sokong menyokong.. bantu membantu.... Tak ada langsung rasa dengki, iri hati sesama sendiri walaupun melihat orang lain lebih berjaya... Penuh dengan cas-cas positif setiap masa.

4) Saya suka elemen motivasi, inspirasi yang terlalu banyak dikongsikan setiap hari. Daripada pelbagai group.. Upline, downline, leaders, Masters.. Dan saya jugak berpeluang berkongsi motivasi dan inspirasi.. Cas positif bertebaran sana sini.

5) Ukhuwwah dalam Shaklee tak ternilai harganya.. Mungkin saya kehilangan ramai kawan yang wavelength nya berbeza, tapi saya dapat lebih ramai kawan baru yang mempunyai wavelength puak kaya dan berjaya :) Ibarat satu keluarga besar yang saling menyayangi.. Walaupun ramai yang belum pernah bersua muka.. Hanya di alam maya.



6) Saya enjoy buat Shaklee sebab terlalu banyak perkara baru yang saya belajar sejak saya join Shaklee.. Even setiap hari saya akan belajar perkara baru.. Ilmu kecantikan, kesihatan, nutrisi, leadership, management, sales, marketing dan pelbagai lagi. Luas sangat ilmu Allah kalau nak dihitung.

7) Saya enjoy buat Shaklee sebab Shaklee dah banyak transformasikan diri saya... Daripada yang negatif menjadi positif... Daripada yang suka buat kerja sekerat jalan, tapi menyebabkan saya complete the game sampai ke Master... Daripada yang rendah diri kepada seorang yang lebih berkeyakinan.. Daripada seorang yang tak pernah berimpian besar, akhirrnya berani berimpian besar dan menuju untuk mencapainya...

8) Saya enjoy buat Shaklee sebab produknya sangat berkesan, selamat dan semulajadi. Saya dah rasai sendiri kesannya.. Keluarga dan ibubapa saya pun dah rasainya kesannya. Jadi saya enjoy nak berkongsi kebaikannya dengan orang lain jugak. Kesian orang lain yang ada masalah kesihatan.

9) Saya enjoy buat Shaklee sebab ada sistem MARKETING PLAN yang sangat menghargai pengedarnya. Ada sistem yang adil.. Sistem bonus yang berganda-ganda 2-3-4-5-6 angka mengikut usaha.. Ada peluang melancong bersama Shaklee ke luar negara dengan layanan 6 bintang dan peluang mendapat program bonus kereta. Best kan?

10) Yang paling penting daripada segala yang di atas ialah group Shaklee kami sentiasa mengingatkan saya supaya selalu kembali kepada Dia.. Hubungan dengan Allah lebih baik berbanding dulu... Alhamdulillah. Macam 1 group usrah yang besar yang sentiasa saling mengingatkan..





Saya yakin kalau kita tak enjoy dengan apa yang kita buat.. Buat sebab terpaksa.. Sebab nak cepat kaya.. Sebab nak dapat bonus besar, konfem kita tak akan dapat.

Sebab kita tak bawak hati kita bersama dalam setiap apa yang kita buat. Hati lah raja. Tanpa hati mana ada magnet untuk menarik customer kepada kita.. Nak tarik kejayaan, kekayaan dan kebahagiaan pun tak kan dapat!


----------------------------------
Nak ENJOY bersama kami? Hubungi saya Hafsah, 0199805803 :)





Feel free to share!



Apa Kata Anda